Jongeren tussen de 8 en 18 jaar op een leuke en actieve manier kennis laten maken met de natuur. Dat is waar de Delftse Natuurwacht voor staat. Door op speelse wijze activiteiten te organiseren, krijgen jongeren meer begrip en waardering voor alles wat groeit en bloeit in de natuur.
Het clubhuis van de Delftse Natuurwacht ligt midden in het Delftse Hout dat grenst aan de Bieslandse Polder en het Bieslandse Bos. Eén groot natuurgebied binnen handbereik. De Delftse Natuurwacht werkt actief samen met ‘buurtgenoten’ om dit prachtige gebied te onderhouden en te behouden.
We zijn een actieve club met een constante stroom van enthousiaste leden en begeleiders. Hoe is het zo gekomen? Daar gaat natuurlijk een hele geschiedenis aan vooraf Lees over onze geschiedenis
Achter de Natuurschuur ligt het Vogeleiland. Dit is In 1973 op initiatief van de Vogelwacht en de Gemeente Delft ontstaan. Groep 12-15 jaar onderhoudt dit eiland samen met de Vogelwacht. Nadat de broedvogels vertrokken zijn gaat groep 12-15 jaar het Vogeleiland op om het te onderhouden. Eerst moet er riet en groot hoefblad worden gemaaid. De eerste lepelaars die half februari weer terugkomen hebben daarna weer alle rust om voor nieuwe nakomelingen te zorgen. Het vogeleiland is niet vrij toegankelijk om de vogels zo alle rust te geven.
De Delftse Natuurwacht is ook van de partij tijdens de Bieslanddagen. Dit grote natuurfeest wordt jaarlijks in het eerste weekend van september georganiseerd en trekt veel bezoekers. Op 15 locaties vinden activiteiten voor jong en oud en oud plaats.
Samen met De Papaver organiseren we sinds 1987 jaarlijks de Kerstballentocht. In het Delftse Hout kunnen jongeren een speurtocht doen en vragen over de natuur beantwoorden. Deze speurtocht is enorm populair. Elk jaar doen honderden jongeren mee. Natuurlijk hopen zij een leuke prijs te winnen.
We hebben een eigen clubhuis, ‘de Natuurschuur’ aan het Linneauspad 3 in het Delftse Hout, achter het Natuur- en Milieucentrum De Papaver. Vanuit de Natuurschuur gaan we richting kruidentuin, arboretum/heemtuin, het Delftse Hout, de voormalige vuilstort of de omliggende polders. De oudste groep stapt ook wel eens op de fiets om de omgeving van Delft te verkennen.
De Bliksum is het het clubblad van de Delftse Natuurwacht. Wat staat er allemaal in:
Onze organisatie
Stichting Delftse Natuurwacht
Voorzitter: Anneklaar Wijnants
Penningmeester: José Hekkens
Secretaris: Martijn Ouwehand
Groepscoördinator 8-10 jaar: Esmee Overtoom
Groepscoördinator 10-12 jaar: Jeroen Verbaan
Groepscoördinator 12-15 jaar: Elise van Kalmthout
Groepscoördinator 15-18 jaar: Jeroen Verbaan
De Delftse Natuurwacht is een ANBI-stichting (algemeen nut beogende instelling). Giften zijn dan ook aftrekbaar van de belasting.
Bij de Natuurwacht werken alleen vrijwilligers. Vrijwilligers ontvangen geen salaris.
De Natuurwacht heeft geen wistoogmerk.
De Delftse Natuurwacht heeft een vertrouwenspersoon, Anne Marie van Rijt.
vertrouwenspersoon@natuurwacht.nl
Fiscaal nummer: 816732322