Doe mee

Op avontuur in de natuur

Ben jij graag lekker buiten bezig en ben je ook nog eens gek van de natuur? Dan is de Delftse Natuurwacht wat voor jou!

Je gaat op avontuur en ontdekt alles over bomen, struiken, vogels, bijen en nog veel meer. Met een schepnetje leer je welke dieren er allemaal in een sloot leven. En dat zijn er veel meer dan je met je eigen ogen ziet.

Ook steek jij je handen uit de mouwen. Wilgen knotten met een zaag. Maaien met een zeis en hooien op het vogeleiland. Lepelaarsnesten van wilgentakken maken. Vlotten bouwen. Op jacht naar paddenstoelen met een zoekkaart en een spiegeltje. Vogels tellen of op zoek naar dieren met hulp van een poepzoekkaart. Vogelnestjes en insectenhotels ophangen in de bomen. Hoe cool en avontuurlijk is dat!

Maar je kunt ook lekker knutselen in onze Natuurschuur. Zoals kaarsen maken van bijenwas, poppetjes of weerstations maken van dennenappels.

Het is gewoon gezellig en leuk bij de Delftse Natuurwacht. Je leert veel over de natuur en, hartstikke belangrijk, je helpt de natuur te beschermen. Want dat is heel hard nodig!

Wil je meer weten over al die leuke en gezellige activiteiten bij de Delftse Natuurwacht? Kijk dan hieronder en klik op een van de vier leeftijdsgroepen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met de coördinator van jouw groep.

Wil je een keer meedoen om te kijken of je het leuk vind? Dat kan! Klik hier om je aan te melden en we nemen contact met je op

Hoe kan je een keer meedoen?

Je mag vrijblijvend naar een activiteit komen. Meld je dan aan bij de coördinator van de groep waarbij je mee wil doen. 

Kijk op de groepspagina voor jouw leeftijd wanneer er een activiteit is waar je graag naartoe wilt. Wanneer je een vraag hebt kan je ook een e-mail sturen naar de coördinator van de groep.

Naar de pagina van groep 8 tot 10 jaar.

Naar de pagina van groep 10 tot 12 jaar.

Naar de pagina van groep 12 tot 15 jaar.

Naar de pagina van groep 15 tot 18 jaar.

Wat kun je doen bij de Delftse Natuurwacht

De Stichting Delftse Natuurwacht organiseert natuur- en milieuactiviteiten voor kinderen van 8 t/m 18 jaar. 

Voor iedere leeftijdsgroep (8-10, 10-12, 12-15 en 15-18 jaar) wordt eens per 2 weken op zaterdag een activiteit georganiseerd. In de activiteiten kun je wat leren over de natuur, en vaak doe je ook wat voor de natuur. De activiteiten bij de Natuurwacht zijn vooral ook leuk en gezellig.

Je kan dingen leren over bijvoorbeeld dieren, planten, fossielen of het weer. Zo gaan we bijvoorbeeld met een schepnetje en loep kijken welke beestjes er in de sloot leven en leren wat dat zegt over de kwaliteit van het water. We gaan vogels spotten en ontdekken welke verschillende vogelsoorten er leven in de buurt. Of we leren over plastic soep en wat je daartegen kan doen.
Een activiteit begint meestal met wat uitleg. Meestal gaan we daarna naar buiten om het zelf te bekijken. Ook mag je vaak zelf aan de slag door bijvoorbeeld iets te knutselen.

Bij andere activiteiten doe je ook wat om de natuur te helpen, zoals hooien van ons vogeleiland, wilgenknotten, een insectenhotel of nestkastjes maken en zwerfafval opruimen uit de natuur.

We doen ook activiteiten die vooral heel leuk en gezellig zijn. Zo gaan de oudste groepen op kamp, hebben een BBQ en kerstdiner. We gaan vlotten bouwen en proberen dan uit of we er ook mee kunnen varen.

Groepen

Die activiteiten doen we in vier groepen: 8-10, 10-12, 12-15 en 15-18 jaar.

Wil je een beter idee krijgen wat de groepen doen? Kijk eens op de pagina's van de groepen. Daar staat het programma voor de komende periode. Er staan ook foto's van activiteiten.

Naar de pagina van groep 8 tot 10 jaar.

Naar de pagina van groep 10 tot 12 jaar.

Naar de pagina van groep 12 tot 15 jaar.

Naar de pagina van groep 15 tot 18 jaar.

Tijdstippen

Een Natuurwacht-jaar loopt van september tot en met juli net als het schooljaar. Elke groep heeft eenmaal per 2 weken een activiteit op zaterdag. Groep 8-10 en 10-12 hebben afwisselend op zaterdagochtend een activiteit van 10.00 tot 12.00 uur. Groep 12-15 heeft hun activiteit van 13.00 tot 16.00 uur. Groep 15-18 heeft hun activiteit van 13.00 tot 16.00 uur. Word je voor 1 oktober van het nieuwe seizoen 10, 12 of 15 jaar, dan schuif je door naar de volgende groep.

natuurschuur

Clubhuis

We hebben een eigen clubhuis, "de Natuurschuur", aan het Linneauspad 3, achter het Natuur- en Milieucentrum de Papaver.

Vanuit de Natuurschuur gaan we richting kruidentuin, arboretum/heemtuin, de Delftse Hout, de voormalige vuilstort, of de omliggende polders. De oudste groepen stappen ook wel eens op de fiets om de omgeving van Delft te verkennen.

Clubblad

Het clubblad van de Delftse Natuurwacht is de "Bliksum". Wat staat er allemaal in:

  • Informatie over een natuur- of milieu onderwerp
  • De programma's van de 4 groepen
  • Verhalen en foto's
  • De strip "Jasper en Jorien"

Lid worden

Voordat je ergens lid van wordt, wil je natuurlijk graag weten of het wel leuk is, en of het een leuke groep is waar je in terecht komt.

De eerste keer kun je dus gerust een keertje gratis mee komen kijken. Het is wel handig om dan eerst even een mail te sturen, zodat we weten dat je er bij bent!

Als je daarna liever nog een keertje komt kijken, maar nog geen lid wordt, betaal je 5 euro per keer.

Als je een keer hebt meegedaan en je vindt de Natuurwacht net zo leuk als wij, kan je natuurlijk ook meteen lid worden.
Je krijgt dan een mail voor de jaarlijkse contributie. De contributie voor groep 8-10 is 60 Euro, voor groep 10-12 is dit 65 Euro per seizoen. Voor groep 12-15 is de contributie 70 Euro en voor groep 15-18 is dit 75 Euro per seizoen

Onze groepen

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel