Kennen jullie deze nog nog nog nog?
Match de uil met de juiste naam. De antwoorden staan onderaan deze pagina.
A. Hedwig uit Harry Potter
B. De ‘terror Oehoe uit’ Purmerend
C. Meneer de Uil uit de fabeltjeskrant
©VARA
©Softeis
©Michael Gäbler
In Nederland hebben we maar acht soorten uilen:
Sommige uilennamen verklappen al een beetje waar ze leven.
De Bosuil leeft in het bos en is ook heel trouw aan zijn nest. Hij houdt niet van verhuizen als dat niet nodig is.
De Velduil leeft graag in open velden, dus bijvoorbeeld ook heiden of duinen. Zijn nest bouwt hij ook op de grond, tussen lage plantjes en struikjes.
De Kerkuil brengt ons wel een beetje in de war, die woont namelijk niet alleen maar in kerken, maar ook
graag in andere gebouwen, als ze maar een lekker donker hoekje hebben en in de buurt staan van een veld. Hij is namelijk dol op veldmuizen.
De andere uilen kunnen zich zowel in het bos als in het veld vermaken. De meeste uilen houden van nesten op knusse plekjes, bijvoorbeeld in holle bomen. De Oehoe is wel een beetje bijzonder, die nestelt het liefst aan rotsen.
Een deel van de uilen jaagt ‘s nachts. Dus niet alle uilen doen dat. Het is dan ook een fabeltje dat uilen kunnen zien in het pikkedonker. Ze kunnen wel 3 tot 10 keer beter in het donker zien dan wij mensen. Maar als het pikkedonker is, ziet de uil ook niks. De uil heeft gelukkig een heel goed geheugen en weet dus precies waar de obstakels staan en hoe hij er omheen moet vliegen.
Aan de kleur ogen van een uil kan je zien wanneer hij jaagt. Uilen met zwarte ogen jagen ‘s nachts. Uilen met gele ogen jagen overdag en uilen met oranje ogen jagen vooral tijdens de schemering. Als ze uit jagen gaan, zijn ze vooral op zoek naar kleine zoogdiertjes en kleine vogels. Maar ze eten bijvoorbeeld ook kikkers, wormen en insecten. En als het toevallig zo uitkomt, en de uil honger heeft, is een spin of slak ook wel eens lekker.
Misschien hebben jullie al eens een braakbal uitgepluisd met ons. Dan weet je nog wel dat je vooral muizenbotjes en haar in de braakbal ziet zitten. Uilen slikken hun prooi namelijk in één keer door. De maag bestaat uit twee delen. Eerst komt het eten in de kliermaag, daar begint de vertering. Een sappig kikkertje is snel verteerd, maar het haar of de botjes van een muis niet, die gaan door naar de spiermaag. De spiermaag is heel sterk en perst alle restjes samen tot een balletje. Na een tijdje kotst de uil het balletje uit.
Uilen zijn in Nederland heel goed beschermd. Als sinds 1912 staat de bescherming van alle uilensoorten in Nederland in het Wetboek. Dat is een heel dik boek met alle wetten (regels en afspraken) van Nederland én de straf die je krijgt als je je daar niet aan houdt.
Er staat bijvoorbeeld in dat je uilen niet mag dood maken, je mag niet hun nest kapot maken of eieren stelen en je mag ze niet kopen of verkopen.
Tijdens de corona-tijd hebben wij mensen een aantal maatregelen opgelegd gekregen. Dit zijn de tijdelijke wetten. Wij vroegen ons af of deze maatregelen effect hebben op de uilen.
Uilen, en dan vooral de kerkuil worden vaak aangereden als ze jagen in de berm naast de weg. Daar leven namelijk heel veel muisjes. Omdat er door het coronavirus veel minder auto's rijden zijn er het afgelopen jaar gelukkig ook minder uilen aangereden!
Niet alleen het coronavirus maakt de snelweg veiliger voor uilen, maar sinds kort worden de hectometerpaaltjes naast de A27 zo gemaakt dat uilen er niet meer op kunnen zitten. Daardoor zijn er sinds 2014 veel minder kerkuilen dood gereden daar.
Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.