1 mei 2017

Weet wat je eet

Voeding is een “hot item”

Er wordt veel over gesproken en geschreven. Niet voor niets, want het is de basis van ons bestaan, van onze gezondheid. Wees je bewust van wat je eet. Let op dat je je voedt en niet alleen je maag vult. Het wordt ons ook niet gemakkelijk gemaakt met alle verleidingen in de supermarkt en in reclames. Wat is nu wel of juist niet gezond? En wat is het beste voor het milieu? Hopelijk ben je na het lezen van dit themaverhaal een stukje wijzer geworden en maak je betere keuzes. Of merk je dat je al goed bezig bent?

Een gezonde keuze maken is best lastig

De schijf van vijf van het Voedingscentrum helpt je om voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vocht, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Eiwitten zijn belangrijk als bouwstof voor spieren. Je vindt ze vooral in vlees, vis en zuivel, maar ook in noten, peulvruchten en granen. Deze laatste drie zijn vooral belangrijk voor vegetariërs.

Weet je dat rundvlees een zwaardere belasting is voor het milieu, dan kip of wild? 

Groente en fruit, dat is toch gezond?

Maar let op! Bestrijdingsmiddelen zijn voor je lichaam gifstoffen. Dat het middel is goedgekeurd betekent slechts dat je er niet ziek van wordt. Door kunstmestgebruik groeit alles zo snel dat de producten armer zijn aan vitaminen en mineralen dan de biologisch geteelde versie. Jammer dat niet iedereen een eigen moestuintje heeft, of groente en fruit van de biologische boer in de buurt kan kopen. En biologisch fruit en groente is soms duur.

Het scheelt al als je groente koopt van het seizoen. En let eens op bij de groenteafdeling, er staat meestal bij waar het product vandaan komt. De zomergroenten in de supermarkt en fruit als bessen en frambozen, komen in de winter uit de kas of uit warme landen. Dat kost extra energie. Ook voor onze ecologische voetafdruk is het beter groente en fruit van het seizoen en van dichtbij te eten. Op de website http://www.velt. nu/groentekalender kun je een groentekalender downloaden.

Op gefabriceerd voedsel staat wat er in zit, dus dat is duidelijk

Of toch niet? Is “light”, “minder zout”, “vetarm” beter? Vaak gaan de economische belangen van de voedingsindustrie vóór de gezondheid van de bevolking, helaas. Dus lees goed de etiketten! Een paar struikelblokken:

E-nummers zijn goedgekeurde toevoegingen, zoals geur- kleur- en smaakstoffen. Die zorgen er voor dat het product aantrekkelijker wordt. Maar sommige E-nummers, vooral smaakversterkers (E620-E621) belasten onze gezondheid. Sommige mensen krijgen er klachten van als hartkloppingen.

Je hebt echter ook goede, natuurlijke toevoegingen die op de lijst met E-nummers staan, zoals bietenrood en chlorofyl. Of anti-oxidanten zoals ascorbinezuur: dat is gewoon vitamine C!

Welke vetten zijn gezond?

Vetten zijn grondstoffen voor o.a. hormonen en onderdelen van de celwand. Vooral onverzadigde vetten die je vindt in bijvoorbeeld vis, avocado, olijfolie zijn belangrijk, maar ook verzadigde vetten uit roomboter en kokosolie zijn gezond. Er is veel discussie over de invloed op het cholesterol. En over het belang van cholesterol!

De beste keuzes:

  • Biologisch
  • Wat het seizoen brengt
  • Van dichtbij
  • Vers en liefst onbewerkt
  • Liefst plantaardig
  • Zelf bereid

Eet niets wat je bet-over-grootmoeder niet als voeding zou herkennen :) 

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.

Meer themaverhalen

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel